Arctic Cat
FOR SNOWMOBILE LOVERS
Utgåva
12 dec  
Start Your Engines Snöskoterartiklar All världens snöskotrar presenteras Sledtrax TV-kanal Sledtrax Instagram Annonsera i en modern skotertidning Redaktionen Om Sledtrax
             LEDARE   
Ledare april 2017
2017-03-28
TÄNK EFTER - FÖRE!!!

Dagarna blir ljusare och vädret börjar visa sig från sin allra mest soliga sida samtidigt som snön fortfarande ligger riktigt djup och fluffig på många håll i landet. Helt enkelt är vårvintern här, och med den härliga långa dagar tillsammans med snöskotern, helst uppe till fjälls. Se dock till så att inte nästa fantastiska äventyr med skotern blir ditt sista!


De senaste dagarna har vi kunnat läsa i dagspressen om flera lavintillbud på olika platser i den svenska fjällvärlden. Faktum är att det råder stor lavinfara på många platser vilket kräver största möjliga försiktighet. Detta i kombination med att dagens mountainmaskiner kan ta sig till platser som vi för några år sedan endast kunde drömma om att nå gör att ansvaret på oss som skoteråkare ökar i än högre utsträckning.

För att få tillräcklig kunskap och respekt för laviner rekommenderar jag starkt alla att gå någon form av lavinutbildning, gärna tillsammans med de som du oftast är ute och kör tillsammans med. Det är livsviktigt att alla är samspelta om olyckan skulle vara framme och någon av er hamnar under en lavin.


I samband med vår årliga SnowShoot borta i USA får vi varje år genomgå en obligatorisk utbildning där vi fräschar upp kunskapen om såväl lavinterräng som att använda den utrustning vi självklart har med oss. Personligen ger detta mig både en trygghet och även en stor respekt för laviner. Bästa sättet att klara sig ur en lavin är såklart fortfarande att hålla sig borta från terräng som inte är säker! Om du inte kan/vill hålla dig borta så ger det dig en ökad möjlighet att överleva om du har rätt utrustning samt att dina kompisar har kunskap nog för att kunna gräva fram dig om du hamnar under en lavin.

Ett hett tips är att köra en "stugtävling" med skoterkompisarna där ni testar att använda grejerna i verkligheten. Någon placerar ut en sändare och sedan får var och en pejla fram var sändaren är. Törs lova att det kommer bli viss förvirring, skratt och kommer bli en snackis över kvällsölen. Det är nyttigt! Ja, kanske inte ölen men kunskapen. Ju mer man känner grejerna desto snabbare kommer det att gå att hitta kompisen den dagen något händer. Och det är väl aldrig fel att ha lite kul medans man lär sig.

Passa på och njut av den bästa årstiden vi har här i Sverige, vårvintern. Men gör det på ett säkert sätt. Jag vill inte läsa om att någon/några av mina snöskoterkollegor där ute i vårt avlånga land fallit offer för en lavin. Sen förutsätter jag att ni alla håller er inom lagens råmärken också och bevisar för alla utomstående att snöskoteråkare är skötsamma människor som det går att lita på i alla lägen. Med andra ord, ha så roligt som det bara går men tumma inte på säkerheten och respekten för såväl naturen som för andra människor.


Johan Carlsson, Chefredaktör

ANNONSÖRER - ERBJUDANDE!

Experience Arjeplog

Camp Gauto

Polaris
All © Sledtrax
Eftertryck medges ej utan tillstånd!
Sledtrax är ett registrerat magasin/varumärke.
Sledtrax innehar utgivningbevis samt därtill kopplat mediaskydd.
Chefredaktör: Johan Carlsson
Ansvarig utgivare: Mikael Tarander
Tips & Kontakt: redaktionen@sledtrax.se
Redaktionsinfo